Achter de muziek (4): Musica è

Achter de muziek (4): Musica è

Soms valt je oog ergens op. In dit geval op de telefoon van mijn lieve collega Anne. Ik zag dat ze Eros Ramazzotti op had staan. Bleek dat we zijn muziek allebei koppelen aan onze vaders. Allebei met fijne en warme herinneringen. Heerlijk hoe muziek je daarop kan triggeren. Anne in dit geval aan de vakanties van vroeger.

Voor mij is het anders. Het is vandaag een jaar geleden dat mijn vader overleden is. Ik denk veel aan hem, maar nooit neerslachtig. Met dankbaarheid kijk ik terug. En zo af en toe dan is hij er, bijvoorbeeld in een nummer wat voorbij komt. Musica è van Eros Ramazotti is zo’n nummer.

Samen momentje

Mijn vader moest voor zijn werk veel rijden en kocht daarom om de 2 jaar een nieuwe auto. En auto’s moest je in die tijd vooral cash afrekenen. Dus eerst naar de bank voor een dikke enveloppe met papiergeld en vervolgens met klotsende oksels door naar de autodealer in de hoop dat je het geld niet verloor of overvallen werd onderweg.

Ondanks dat mijn vader niet een uitgesproken autoliefhebber was, ben ik dat wel en al vanaf geboorte zo ongeveer. Het ophalen van een nieuwe auto was dus een heel bijzondere gebeurtenis voor mij. En bovendien, in mijn herinnering, een gebeurtenis die voorbehouden was aan mij en mijn vader.

Tradities en warme herinneringen

Zodra we de showroom binnenliepen, ging mijn vader met de verkoper aan de slag voor alle formele plichtplegingen. Ik ging ondertussen in de nieuwe auto zitten om de radio in te stellen op de radiostations die mijn vader luisterde én ik deed een cassettebandje in de radio. Dat bandje nam ik van huis mee, speciaal voor deze gelegenheid. Je raadt het al: Musica è van Eros Ramazzotti.

Ik heb eerlijk gezegd geen idee waarom dit album, maar ik kan me niet anders herinneren. Het horen van de titelsong brengt me gelijk terug als kleine jongen naar de showroom van Renault, Mazda of Rover, waar mijn vader destijds zijn auto’s vandaan haalde. Warme en mooie herinneringen die me op een dag als vandaag extra doen beseffen dat ik dankbaar ben voor die momenten samen en voor wat mijn vader voor mij/ons betekend heeft. En dankbaar voor de herinneringswaarde van muziek. Zo zijn warme herinneringen altijd dicht in de buurt.

Misschien heb je geen enkele trigger of emotionele herinnering aan dit nummer. Dan nog is het wat mij betreft 11 minuten genieten. Enjoy!

Inspirerende groet,
Bart M. Diepenbroek

YouTube – Eros Ramazzotti – Musica è

3 gedachten over “Achter de muziek (4): Musica è”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.