Achter de muziek (5): Henpecked Man

Weleens van Mads Mathias gehoord? Ik ook niet. Hij kwam in mijn zoektocht naar muziekjes ineens voorbij met het nummer Henpecked Man. Hij is een Deense jazz artiest. De stijl van de muziek en de vrolijkheid en ontspannenheid spreken me aan.

Soms vertelt hij in het nummer het verhaaltje door net iets achter de muziek aan te zingen wat het gevoel van praten geeft. En soms zingt hij mee met de muziek. Die wisseling geeft het nummer iets interessants. En los van het nummer, spreekt zijn stem me aan. Ik vond op YouTube een live opname van hem uit 2017 waarin hij dit nummer zingt en dat doet live niet onder voor de studioversie.

Henpecked door jezelf

Waarom deze ‘Achter de muziek-blog’ over dit nummer moet gaan? Omdat het actueel is voor mij. Niet dat ik ‘henpecked’ was, maar zonder twijfel wel mezelf kwijt.

In november hebben mijn vrouw en ik besloten om niet als levenspartners door te gaan. Ondanks dat ik zielsveel van haar houd, is dat niet genoeg om emotioneel gelukkig te zijn. En dat is geen besef wat er ineens was. Terugkijkend is het een proces wat driekwart tot misschien wel anderhalf jaar liep. Deels onbewust en langzaam steeds bewuster. En naarmate het bewustzijn kwam, kwam ook de pijn en het verdriet. Want afscheid nemen, het samen niet redden en alle praktische gevolgen die dat heeft, zijn niet leuk.

Match ontdekken

Mijn eerste huwelijk was gebaseerd op volharding, maar niet op een goede match. Daarin ben ik mezelf de laatste jaren van de relatie totaal verloren en dat heeft me veel ‘gekost’. Mijn tweede huwelijk was wel gebaseerd op een goede match, alleen niet genoeg op de punten die achteraf fundamenteel essentieel blijken. En dat weet je vooraf uiteraard niet. Een relatie start ergens en je gaat elkaar leren kennen. Je zult er op enig moment met je hart, ziel, hebben en houwen in moeten duiken om te kunnen ontdekken wat de waarde is en hoe kansrijk het is.

Ik bemerkte dat de situatie op punten niet (voldoende) bevredigend was en dus heb ik, deels onbewust toen nog, geconcludeerd dat ik die situatie niet kon veranderen. Dus dan mezelf maar veranderen en aanpassen aan de situatie. En dat was dom. Dat was een herhaling van ‘de fout’ die ik in mijn eerste huwelijk had gemaakt. Ik verloor mezelf en daar word ik niet gelukkig en zeker niet gezelliger van. Nu kostte het me ditmaal gelukkig een paar maanden en geen jaren om tot dat besef te komen.

Recht doen

Het henpecked uit het nummer van Mads Mathias gaat voor mij dus niet zozeer over ondergeschikt of volgzaam zijn aan anderen, maar vooral over het niet trouw zijn aan jezelf en wat jij nodig hebt. Hoe kun je leuk, liefdevol en gezellig zijn naar anderen, als je het niet eens naar jezelf kunt zijn? Als je geen recht doet aan jezelf, kun je geen recht doen aan anderen. Etc.

Ik hoop dat je het nummer leuk vindt en dat het een glimlach oplevert. En als het je op enigerlei wijze aan het denken zet, dan is dat de bonus. Hoe dan ook: Geniet!

Inspirerende groet,
Bart M. Diepenbroek

https://youtu.be/T9c87dKBNas

Henpecked Man – Mads Mathias

At first I was in love and so was she
We’d laugh, behave and talk respectfully
And share, to show we care
But that’s when it all began
My life as a henpecked man

And so began the old trivial round
Trying hard each day to stand my ground
Defend the rightful end
but nothing would go as planned
I turned into a henpecked man

She said do this, do that
Change your hair
Feed the dog, then the cat
Build, fix and repair

Shut up and pay
Don’t go out
Stay and obey
my every word
Change your shirt
Forget about Jane and Tarzan
I am just a henpecked man

You’d think that caving in might be the way
to have some peace and quiet for the day
But no, it’s status quo
She still has the upper hand
I’ve turned into a henpecked man

She said do this, do that
Change your hair
Feed the dog, the rabbit and the cat
Build, fix and repair

Shut up and pay
Don’t you dare go out
Stay and obey
my every word
And change your shirt
Forget about Jane and Tarzan
I am just a henpecked man

A henpecked man is what I am…

Bron: LyricFind

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.